Online accounts (bv. e-mail, sociale netwerken, internetbankieren en online webwinkels) worden meestal beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Gebruikers kiezen helaas vaak wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn en ze gebruiken bovendien voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord. Dit maakt het eenvoudig voor hackers om toegang te krijgen tot die accounts. Als een buitenstaander toegang krijgt tot een account, kan die zich voordoen als de eigenaar en dit misbruiken.

Klik hier voor een lijst met de meest voorkomende wachtwoorden in 2020 en bekijk zeker eens de tijd die nodig is om het wachtwoord te kraken.

Het ‘stelen van de identiteit’ staat op de 7de plaats in de lijst van de grootste cyberbedreigingen in 2020 (klik hier om hier meer over te lezen) en verdient dus zeker heel wat aandacht van al onze leden.

Vanuit de werkgroep GDPR raden we dan ook alle leden aan om een degelijk wachtwoordbeleid te voeren in het centrum. Op zijn minst zou dit moeten inhouden dat:

  • medewerkers een uniek wachtwoord gebruiken om in te loggen op de servers van het centrum of web based applicaties die professioneel gebruikt worden (Office365, CAReManager,…). Met uniek wachtwoord bedoelen we dan dat het wachtwoord voor niets anders wordt gebruikt door de medewerker (dus niet voor de Collect&Go, Facebook, etc…);
  • medewerkers een sterk wachtwoord gebruiken. Het gebruiken van wachtwoordzinnen is daarbij een tip om sterkere wachtwoorden te maken, die toch eenvoudig te onthouden kunnen zijn.

Indien mogelijk, wordt er aangeraden om twee factoren verificatie te gebruiken. Om aan te loggen, dient men dan een wachtwoord te combineren met bijvoorbeeld een code (die dan ontvangen wordt op smartphone, in mailbox, via app). Op die manier heeft een hacker zelfs niet voldoende met enkel het wachtwoord. Klik hier voor meer informatie.

Ook het gebruik van een wachtwoordkluis is een aanrader. Klik hier voor meer informatie.

En als je even de tijd hebt, doe dan even de test hier om jouw digitale gezondheidsindex te bepalen.